Human Centric Lighting voor uw bedrijf

Licht heeft een enorme invloed op de mens. Zonlicht en kunstlicht regelen bijvoorbeeld het biologische ritme. En wist u dat licht invloed heeft op uw concentratie, emoties en zelfs op uw gezondheid? U kunt zich dus voorstellen dat de keuze voor verlichting bepalend is voor de sfeer en productiviteit bij bedrijven en organisaties.

 

Om deze reden is Human Centric Lighting in het leven geroepen. Deze term omvat dynamische verlichting die volledig kan worden aangepast naar de wensen voor de omgeving. Er is veel onderzoek gedaan naar de ideale lichtsterkte en lichtkleur per omgeving en per moment van de dag voor de beste resultaten.

Vanuit deze onderzoeken streeft Ledsko ernaar om met verlichting onder andere kantoren, winkels, scholen en zorginstellingen te verbeteren op alle vlakken. Wij nemen zowel bedrijfseconomische processen, uw wensen en onze expertise mee in het ontwerp.

Bent u benieuwd naar wat Ledsko voor u of uw bedrijf kan betekenen op het gebied van Human Centric Lighting? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Ook kunt u ons bellen op 085 – 060 77 77.

 

Wat is Human Centric Lighting?

Human Centric Lighting, ook wel HCL of dynamische verlichting genoemd, legt de nadruk op de menselijke factoren die meespelen bij verlichting. Vooralsnog zetten mensen en bedrijven verlichting in voor visuele doeleinden. Denk hierbij aan het creëren van zicht en sfeer. Naar aanleiding van recente bevindingen verplaatst het belang van goede verlichting steeds meer naar non-visuele effecten.

Waarom is dynamische verlichting essentieel?

Verlichting heeft invloed op het biologische ritme

Vele onderzoeken tonen het belang aan van een goedlopende interne klok voor het welzijn van de mens. Een bijbehorend goed slaap- en waakritme bevordert onder andere productiviteit, gedrag en welzijn. Helaas beseffen velen niet dat kunstlicht dit biologische ritme behoorlijk kan verstoren, met alle negatieve gevolgen van dien. Zeker in de huidige beeldscherm-cultuur kan ons ritme in de war worden geschopt.

Om deze reden investeren veel bedrijven en organisaties tegenwoordig in Human Centric Lighting. Zowel op korte, als op lange termijn biedt dynamische verlichting voordelen. Op korte termijn kan dynamische verlichting bijvoorbeeld de productiviteit, stemming en motivatie van werknemers, leerlingen en klanten beïnvloeden. Op lange termijn zorgt goede dynamische verlichting voor gezondere werknemers en leerlingen.

De basis van Human Centric Lighting voor een goede interne klok

Met Human Centric Lighting zorgt u ervoor dat de verlichting in een gebouw automatisch het natuurlijke verloop van daglicht volgt. Naarmate het middag wordt zal de lichtkleur bijvoorbeeld steeds koeler worden. Vanaf 16:00 zal de lichtkleur weer steeds warmer worden. Op deze manier creëert u ‘s ochtends een hogere alertheid. In de middag zal men zich weer beter geconcentreerd voelen en een kortere reactietijd hebben (zie onderstaande afbeelding).

human Centric lighting

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met dynamische verlichting voor uw bedrijf voor het stimuleren van een goede interne klok en de bijbehorende voordelen? Neem gerust contact met ons op! We bespreken graag de mogelijkheden, van lichtplan tot realisatie!

Human Centric Lighting beïnvloed emoties

U kunt zich voorstellen dat niet iedere ruimte vraagt om een natuurlijk daglicht-verloop. Een loungeplek vraagt bijvoorbeeld vaak om een warmere lichtkleur en een verminderde lichtsterkte dan dat van daglicht in de middag.

Een laboratorium of fabriek vraagt daarentegen juist vaak om meer lichtsterkte en een koelere lichtkleur voor de concentratie en de werkveiligheid. Hier houden wij altijd rekening mee in ons ontwerp en advies. Met handmatig lichtmanagement kunt u zelfs de intensiteit en de kleur van verlichting bijstellen wanneer u wilt. Neem gerust contact met ons indien u meer wilt weten.

Dynamische verlichting bij uw organisatie

Iedere organisatie heeft andere eisen wat betreft Human Centric Lighting. Waar kantoren bijvoorbeeld meer baat hebben bij de juiste verlichting voor concentratie en productiviteit, hebben winkels meer baat bij verlichting voor een verhoogde koopintentie. Hieronder zullen we bondig de focuspunten voor diverse organisaties en bedrijven benoemen op het gebied van dynamische verlichting.

Verlichting op kantoor

Goede en gezonde werknemers zijn de sleutel tot het succes van uw bedrijf. Ledsko kijkt daarom altijd per werkruimte naar de eisen voor de dynamische verlichting. Beeldschermwerkplekken hebben bijvoorbeeld andere verlichting nodig dan het directiekantoor waar belangrijke gesprekken worden gevoerd.

Verlichting in scholen

Kinderen, jongeren en jong-volwassenen worstelen vaak met het creëren van een gezond slaap- en waakritme. Dit kan tot een vermindering in motivatie, concentratie en energie leiden. Een groot deel van de oplossing is het bevorderen van een goedlopende interne klok met de juiste Human Centric Lighting. U zult merken dat de leerlingen oplettender en geconcentreerder deelnemen aan de lessen.

Verlichting in de zorgnachtdienst verlichting

In zorginstellingen staat het welzijn van de mens centraal. Daarbij is met name zorgpersoneel gebaat bij een verhoogde concentratie door middel van de juiste verlichting. Deze mengeling van wensen in een zorginstelling maken het van groot belang dat een expert een goed lichtplan ontwerpt. Met dynamische verlichting kan een zorginstelling voldoen aan alle individuele wensen.

Verlichting in winkels

Om verkoop te bevorderen is het winkels sterk aan te raden om de juiste verlichting te installeren. Ledsko werkt bij het ontwerpen altijd vanuit uw winkelconcept en bedrijfseconomische processen. Wij creëren de juiste sfeer en zorgen voor een verhoogde verkoopintentie bij uw winkelbezoekers.

Verlichting in industriële werkomgevingen

Voor industriële werkomgevingen is goede verlichting essentieel. Juist in laboratoria en fabrieken is het belangrijk dat werknemers productief en geconcentreerd zijn en geen fouten maken. Ledsko houdt hier in het ontwerpen van het HCL lichtplan altijd rekening mee vanuit de nieuwste inzichten en uw wensen.

Wij realiseren uw Human Centric Lighting

Bent u overtuigd van de vele voordelen die Human Centric Lighting biedt? En bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn met HCL voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden of bel ons op 085 – 060 77 77.